Anssi Kekkonen Perämetsien liberaali

Hallitusohjelma on selkeän oikeistolainen

  • Koulutusleikkaukset syövät tulevaisuuden kilpailukykyä
    Koulutusleikkaukset syövät tulevaisuuden kilpailukykyä

Ennen vaaleja Keskustan viesti oli selkeä: Koulutuksesta ja sivistyksestä ei leikata, eikä kaikista köyhimpien toimeentuloa heikennetä. Lapsiperheiden asemaa luvattiin parantaa. Näitä asioita puolueaktiivimme markkinoivat äänestäjille vaalikentillä. Näitä asioita toin itsekin esille kampanjatyötä tehdessäni. Näihin asioihin todella uskoin. Nämä arvovalinnat erottivat meitä kovien arvojen kokoomuksesta ja perussuomalaisista. Hallitusohjelman julkaisemisen jälkeen oli selvää, etteivät keskustan keskeiset arvot juuri näkyneet hallitusohjelmassa:

Hallitus leikkaa sairailta lääkekorvauksien muodossa, vähävaraisilta indeksien jäädyttämisellä, perheiden toimeentulosta lapsilisien muodossa ja opiskelijoilta opintotukileikkauksilla. Vaikka puoluevaltuusto siunasikin hallitukseen lähdön, ei hallitusohjelma ole likimainkaan puolueemme arvojen mukainen.

Leikkaukset kaikista heikoimmassa asemassa olevilta tulevat maksamaan pitkällä tähtäimellä säästöjä enemmän. Nyt kaavaillut säästöt lisäävät yhteiskuntamme eriarvoisuutta, eivätkä toteuta puolueemme perustajan, Santeri Alkion periaatteita köyhän asiasta.

Koulutuspolitiikkaa luvattiin edistää siten, että tavoittelemme opetusministerin salkkua. Neuvotteluissa se jäi kuitenkin ottamatta, kentän tahdosta ja puolueen keskeisten vaikuttajien lupauksista huolimatta. Tämän seurauksena lukio- ja ammattikouluverkkoa tullaan kokoomuksen taatusti leikkaamaan rajusti. Koulutuksen alueellinen tasa-arvo vaarantuu. Olemme itse tekemässä niitä leikkauksia, jotka muutama kuukausi sitten oppositiossa kaadoimme.

Suomella ei ole huomattavia luonnonrikkauksia. Tämän maan vauraus ja kilpailukyky on rakennettu kaikkina aikoina koulutuksen ja sivistyksen varaan. Nyt leikkaamme samoista asioista kilpailukyvyn nimissä. Tuloksena on kansan sivistystason lasku ja koulutuksen yhä vahvempi sosiaalinen periytyminen. Kilpailuetumme vertailumaihin poistuu. Hyvinvointivaltion rapauttaminen on helpompaa kuin sen rakentaminen. Kantokyvystä on toki pidettävä huolta.

Meidän nuoren sukupolven edustajien olisi helpompi hyväksyä säästöt ja kaavaillut työelämän tiukennukset, mikäli meille tarjottaisiin myös toivon näköaloja. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että hyvinvoinnin kangastus häipyy edellämme tavoittamattomiin. Olemme laman lapsia, joihin vanhempien stressi ja puute jätti aikanaan pysyvän jäljen. Koulutustaipaleemme varrella meille on luvattu, että suurten ikäluokkien eläköityessä mieleistämme työtä on tarjolla yllin kyllin. Eläkekassojen johtajat ovat vakuutelleet rahastojen riittävyyttä.

Tosiasiassa olemme järjestelmän häviäviä. Maailmankin mittakaavassa ennätyksellisen heikko huoltosuhde, raju rakennemuutos, taantuma ja akateeminen työttömyys sekä pätkätyöt tulevat ajamaan monet meistä loppuun reilusti ennen eläkeikää. Monet eivät edes usko pääsevänsä eläkkeelle.

Pyydänkin hallitukselta: tarjotkaa meille toivon näköaloja. Luvatkaa meille tulevaisuus hyvinvoivassa Suomessa.

Valopilkkuja hallitusohjelmassa olivat perustulokokeilu, sote-ratkaisun osittainen selkiytyminen ja digitalisaatio. Satsaukset bioenergiaan maksavat itsensä tulevaisuudessa takaisin. Yksittäiset hallitusohjelman kirjaukset ja numerot ovat kuitenkin laiha lohtu jos aate loistaa poissaolollaan. Hallitusohjelma on kokonaisuudessaan selkeän oikeistolainen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Itse olen sen verran vanha, omillani toimeen tuleva, ja mukana globaalissa bisneksessä, että omaan elämääni hallituksen toimet eivät juuri vaikuta. Mutta aika paljon huolettaa se, että millainen Suomi jää lapsille.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sanoi vaalien jälkeen, että äänet tulee osata ottaa. Keskusta, Perussuomalaiset ja Kokoomus tekivät niin, kukin tavallaan.

Nyt on ääntenkeruun aika ohi eikä menneitä lupauksia koulutukseen, vanhustenhoitoon tai muihin sosiaalisiin asioihin liittyen tarvitse ottaa huomioon. Nyt voi vapaasti harrastaa kunnon oikeistopolitiikkaa.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

On kyllä jännä, miten Perussuomalaiset olivat valmiita heittämään poliittiset ohjelmansa ynnä muut suoraan nurkkaan vaalien jälkeen. Joistain tavotteista kuten autoveron alentamisesta pidettiin kyllä kiinni, mutta ne tärkeimmät ajatukset ja tavoitteet heitettiin suoraan romukoppaan.

Käyttäjän elinajamsa kuva
Elina Lappalainen

Hyvä teksti, Anssi. Nyt vain pitää lyödä faktoja pöytään ja rakentavasti keskustellla, jotta saataisiin tehtyä fiksuja - inhimillisiä ja taloudellisia - ratkaisuja, jotka nostaa Suomen.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Rohkea kirjoitus ja täyttä asiaa. Hallitusohjelma ei kyllä edusta ainakaan sen Keskustan arvomaailmaa, jonka minä tunnen.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Hallitusohjelman julkaisemisen jälkeen oli selvää, etteivät keskustan keskeiset arvot juuri näkyneet hallitusohjelmassa"
******************************************************

Tai sitten nuo köyhien kurjistamisarvot olivat juuri Keskustan, Kokoomuksen, Perussuomalaisten todellisia arvoja, jotka toteutuivat. Yksinkertaisin selityshän vain on usein se helpoin ja luotettavin.. aina sitä ei vain helpolla niellä omista lähtökohdista johtuen.

Imaginäärisistä arvoista voi aina puhua ja ihmetellä ettei todellisuus vastaa omia kuvitelmia. Ehkä olet vain väärässä puolueessa.. noh, perustulokokeilu on edes jotain mikäli se nyt edes järjellisesti toteutetaan. Digitalisointi ja SOTE riippuvat ihan toteutuksesta eli suottaapa toimia ja toisaalta voi mennä päin sitä itseään. Aina voi toivoa parasta.

Ihmetellä täytyy kyllä suurta uskoasi... Suomen suurimman puolueen "keskeiset arvot" eivät näy hallitusohjelmassa mielestäsi (toista tuota mantraa tuhat ja yksi kertaa uskoaksesi sen höpöhöpön aidosti). Näkyvätkö Keskustankin "keskeiset arvot" vasta kun kannatus on yli 50%? Kyllä me kaikki tiedämme että ne näkyvät jo nytkin (tai Keskusta olisi Suomen huonoin arvojensa toteuttaja suurimpana puolueena). Se että olet kiusaantunut näistä arvoista kertoo ehkä jotain (kiusaantuminen kertonee ainakin siitä, että sinulla on vielä toivoa).

Petteri Hiienkoski

Kokoomus ajaa Stubbin johdolla johdonmukaisesti rikkaiden asiaa. Ei kepukaan ole rahavallan asianajamisesta suinkaan kieltäytynyt. Matti Vanhanen on hyvä esimerkki. Hänhän on ollut tiiviisti mukana tässäkin sopassa.

Tuulen suunta valittiin jo oppositiossa:
http://www.iltalehti.fi/iltv-pahapaikka/2015031100...

Keskustassa on vallalla vahva markkinaliberaali linja, jonka edustajat taitavat löytyä myös ministerikaartista pääministeristä alkaen. Sitä paitsi eikö Juha Sipilä henkilökohtaisestikin edusta juuri niitä rikkaimpia.

Mielestäni vastenmielisinta on kuitenkin kaksinaamaisuus:
http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Käyttäjän tarvas kuva
Veikko Tarvainen

Toimituksen poiminnat