Anssi Kekkonen Perämetsien liberaali

Pride päihitti vappumarssin

  • Pride Helsingin Senaatintorilla
    Pride Helsingin Senaatintorilla

Viime viikonlopun Pride-tapahtuma keräsi Helsinkiin yli 20 000 henkeä marssimaan tasa-arvon ja ihmisoikeuksien puolesta. Lisäksi useassa muussa kaupungissa järjestettiin pride-viikkoon liittyviä tapahtumia. Suuri huomio kohdistui Kangasniemelle, jossa järjestettiin oma pride-kulkue. Kangasniemen symbolinen arvo oli suuri ja se toimii rohkaisuna monelle maakuntien seksuaalivähemmistöihin kuuluville. Homoja on siis muuallakin kuin kehäkolmosen sisällä.

Ihmisoikeudet ovat viime vuosina edenneet Suomessa hurjin harppauksin. Tahdon2013-kampanjan saama huomio ja eduskunnassa läpi mennyt aloite tasa-arvoisesta avioliittolaista ovat tuoneet seksuaalivähemmistöjen asian koko kansan tietoon. Myös translain uudistusta kaivataan tällä hallituskaudella Tasa-arvoisen avioliittolain symbolinen arvo on kokoaan suurempi. Sitä voisi verrata vaikkapa Yhdysvaltain mustan väestön saamiin kansalaisoikeuksiin. Tahdon 2013-liike on monelle sukupolvikokemus, joka toimii symbolina tasa-arvolle ja edistykselle. Samaan aikaan Hakaniemen vappumarssien osallistujamäärä pienenee ja punaliput haalistuvat.

Pride onkin korvaamassa työläisten vappumarsseja, jotka omana aikanaan symboloivat samalla tavoin joukkovoimaa, sortoa vastaan taistelemista ja tasa-arvon puolesta kamppailua. Nyt samoja asioita edustavat tuulessa hulmuavat sateenkaariliput. Yhteiskunnan jakolinjat ovat murroksessa. Työväenluokan ja omistavan luokan tilalle on nousemassa konservatiivisuuden ja liberaaliuden välinen rajanveto. Rajanveto halkoo paitsi yhteiskuntaa, myös poliittisia puolueita. Yhteiskunnan muutos myös osaltaan selittää vasemmiston ahdinkoa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Yhteiskunnallinen "kehitys" voi olla myös muutosta kohti rappiota.

Entinen Rooman suurvalta on katoamassa kartalta. Suurta on enää velat. Tänään Italian velan määrä prosentteina BKT:sta on 132,1. Suomessa kyseinen prosentti on vasta 59,3.

P.S. Pride-kulkueessa on varmasti paljon vasemmistolaisesti ajattelevia ja vasemmistopuolueita äänestäviä kansalaisia.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

P.S. ...varmasti..mistäs sulla tollanen varmuus..et kai vaan sinäkin :)
No jaa..etpä taida olla.vaan minä,kun olen,niin voin kertoa sulle faktan..homoja ja muita sukupuolivähemmistöjä on kaikissa ajatussuunnissa,poliittisissa,uskonnollisissa,kaikissa yhteiskuntaluokissa..sanoisko ny vaikka näin,että siinä missä voi olla hetero voi olla homokin.
Ihan noin ystävyydellä,jos sulle sopii?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#3

- Mahtaako sinulla olla tietoa kuinka paljon sateenkaariliittoja Suomessa on ja kuinka kauan ne keskimäärin kestävät?

- Kuinka monta % Suomen kansasta on homoja (ja lesboja)?

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #9

Jorma,

Mukavaa,että kysyit asiasta asiallisesti..no ethän sinä tosin muutenkaan ole asiaton "mollaaja" ollut :)

Kattelin tossa vähän itekkin,kun ei tarkempia tietoja ollu..tilastokeskus kertoo vuodelta 2013 rekisteröityjä parisuhteita olleen 4500 ja virallistettuja sateenkaariperheitä 400.Mietin tässä vähän,mitä tämä virallistaminen mahtaa tarkoittaa..olettaisin,että siinä on kyse niistä perheistä,joissa perheen sisäinen adoptio on tehty.Pari vuotta on kulunut,mutta en usko,että kovinkaan suurta muutosta näihin lukuihin olisi tapahtunut.Jonkinmoisia.ei nyt aivan tarkkoja arvioita ovat sukupuolivämmistöjen määrään 5-15 prosenttia.Se pitää sisällään homot,lesbot ja bi-seksuaalit.En tiedä sisältääkö nämä luvut kaikki,myös ne,jotka elävät heteronormatiivisesti normiperheissä..jos ei niin,sitten luku saattaa olla isompi,mutta toisaalta onko sillä merkitystä..eipä ehkä olekkaan.
Rekisteröidyistä parisuhteista eroamiset varmaan näkyvät tilastokeskuksen julkaisemissa vuosittaisissa tiedotteissa,niissä missä kerrotaan kaikkien erojen määrät ..etsin vaan en löytänyt.
Kannattaa muistaa se,että yleinen sterotyyppiajattelu yleensä homojen suhteitten kevytkenkäisestä kestämättömyydesta ei pidä ihan sellaisenaan paikkansa.Homot solmivat ja rekisteröivät parisuhteensa samoin perustein,kuin heterotkin ja eroavat,niistä yhtälailla,kuin heterot,ei sen helpommin tai vaikeammin,kuin muutkaan.
Periaate homojenkin suhteissa on se,että jos itse on hyvä ja toisen hyvä on rinnalleen löytänyt,niin kestäähän se,ei se silloin vaihtamalla parane.
Vuosikymmeniä kestäneet parisuhteet,kun nääs ei olekkaan erityisen harvinaisia..omassanikin olen jo ollut..joo..34 vuotta..ja niin se nyt taitaa tässäkin käydä,että se kuolema on sitten se mikä erottaa.

P.S. muutamana viimeisimpänä vuotena rekisteröityjä parisuhteita on solmittu tuokkaista about kolmensadan vuosivauhtia..eli ei nyt sen isompaa ryntäystä näyttäis olevan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Jos tasa-arvo ja ihmisoikeudet ymmärretään ainoastaan seksuaalisena ilmiönä, jää tämän yhteiskunnallisen ajatussuuntauksen jalkoihin niin sotiemme veteraanit kuin muutkin vanhuksemme, omaishoitajat, kroonisesti sairaat ja invalidit, työttömät ja syrjäytyneet ja niin monet muut taloudellisesti , fyysisesti tai henkisesti alisteiset ihmisryhmät.

Tätä lopputulosta ei varmastikaan kukaan sateenkaarilipun perässä marssiva toivo.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #11

Pekka,

Homouttakaan ei voi katsoa pelkästään seksuaalisena ilmiönä,kuten heterouttakaan ei katsota.Tuo listaus,minkä tuossa teit sopii täysin yks yhteen homoillakin..kaikista noista ryhmistäsi löytyy homojakin,ei kukaan järkevä ihminen..homokin voi olla järkevä..toivo noitten,eikä muittenkaan jalkoihinjäämistä,mutta ei se poista sitäkään,etteikö sukupuolivähemmistöt voisi tasa-arvoa ja ihmisoikeuksiaan vaatia.

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo

Kuinka sokea ihminen voikaan olla kun kuvittelee, että Pride (ylpeys) vie tätä yhteiskuntaa eteenpäin? Jumala on ylpeitä vastaan, muutta nöyrille hän antaa armon. Pride -lippu - nk. sateenkaarilippu pitää sisällää kuutta väriä. Jumalan luoma sateenkaari koostuu seitsemästä väristä. Seitsemän on täydellisyyden luku, kuusi on synnin luku.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Jaaha..niin Arto kuinka sokea ihminen voikaan olla sen jumalansa kanssa..ei tosin tokikaan kaikki,joilla ajatus jumalasta on..noh yksi kristillisdemokraatinen käsitys lisää..onhan näitä...halle lujaa taas näköjään.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Jaahas,jos olet sitä mieltä,että kuusi on synnin luku.niin...sanotaan nyt vaikka näin,että laskeppa lampaasi Arto.En minä niitä lampaita synniksi laske,en tosiaankaan,mutta sinä kun tiedät nuo jumalasi jutut ja jos se väittää kuutta synnin luvuksi niin,sitenhän sen täytyy sitten olla.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

Lehkamo ei ole täällä ensimmäinen uskovainen, joka spekuloi numeroiden merkityksillä. Mutta eikös se mene numerologian, ts. salatieteiden puolelle? Mitä kristinoppi siihen sanoo?

Pride-tapahtuman nimi kertoo siitä, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ei tarvitse nöyristellä niiden ihmisten - siis ihmisten - edessä, jotka Raamattuun tai mihin tahansa muuhun syyhyn vedoten haluavat rajoittaa heidän oikeuksiaan.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Avioliitto ei kyllä ole ollut eikä ole mikään ”seksuaalivähemmistöjen asia”, ei ainakaan ainoa asia.

Vappavuoron puolelta löytyy Varsovan Parady Rownoscissa 2015 vapauden ja tasa-arvon puolesta ottamiani kuvia
http://ilarikiema.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuur...

Olen myös yksi blogistin tarkoittamista 20 000 hengestä, ja mieluusti marssin tasa-arvon ja ihmisoikeuksien puolesta mutta avioliittoinstituution kanssa on kyseenalaisempaa ainakin jos se nyt ainoa asia.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

A.K.>...Tasa-arvoisen avioliittolain symbolinen arvo on kokoaan suurempi. Sitä voisi verrata vaikkapa Yhdysvaltain mustan väestön saamiin kansalaisoikeuksiin....

ooo

Niinkö ajattelet?

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

En minäkään ehkä vertaisi suoraan noin,kuten Anssi,mutta tuon asiaa suuremman symboliarvon allekirjoitan.Kun nyt tässä jonkinmoista käytännön näkemystä asiaan on niin en oikein usko,että lain voimaantulon jälkeen,mitään suurempaa vähemmistöryntäystä vihkipalleille on.Mutta niiden,jotka näin haluavat,heille se täytyy suoda.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Ainahan sitä on marsittu,eli osoitettu sitä solidaarisuutta,milloin minkäkin asian puolesta ja kun asia katsotaan siinämäärin oikeaksi,että sitä voi kannattaa,niin sitten mennään ja kaikki,milloin mitkäkin rajat menettävät merkityksensä..yhtenäisyys varmaankin on se avainsana.
En oikein osaa ajatella,että,jokin pridemarssi olisi vappumarssien korvike,mutta kaikki mahdolliset rajat kumoava joukkovoimam osoitus toki kyllä.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Minusta marssit ja festarit pitäisi tematisoida paljon yleisemmin. Vapaus, veljeys ja tasa-arvo ovat esimerkiksi hyvä teema. Tai erilaisuuden sietäminen ja ihmisten kunnioittaminen.

Yksittäisistä asioista tehdään liian isoja numeroita. Esimerkiksi feministit ovat yrittäneet pitkään omia koko tasa-arvon käsitteen oman ihmisvihamielisen ideologiansa savuverhoksi.

Mitä jos ensi kerralla juhlitaan tasa-arvoa, vapautta, veljeyttä, ystävyyttä ja erilaisuuden sietämistä?

Petri Muinonen

'Tasa-arvoisen avioliittolain symbolinen arvo on kokoaan suurempi. Sitä voisi verrata vaikkapa Yhdysvaltain mustan väestön saamiin kansalaisoikeuksiin'

Aikamoinen aivopieru. Suhteellisuudentajua ei miehellä lainkaan. Todella kipeä rinnastus.

Reijo Tossavainen

Miksi Anssi Kekkonen ei marssi työttömien, eläkeläisten ja muiden yhteiskuntamme vähäosaisten puolesta?

Petri Muinonen

Oletko sellaista marssia järjestämässä? Onko joku muu? Lienee kohtuutonta odottaa, että joku 'perämetsien liberaaliksi' itseään kutsuva järjestäisi sellaisen ihan oma-aloitteisesti.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

"Miksi Anssi Kekkonen ei marssi työttömien, eläkeläisten ja muiden yhteiskuntamme vähäosaisten puolesta?"

Ehkä siksi, että olemme kaikki muutenkin yhtä mieltä siitä, että työttömien, eläkeläisten ja muiden heikommassa asemassa olevien asiat on pantava kuntoon. Perussuomalaisethan ovat nyt keskustan tavoin hallituksessa (Luojan kiitos KD ei ole), ja kummallakin puolueella on siten oivallinen tilaisuus ryhtyä toimeen heikommassa asemassa olevien ihmisten hyväksi. Ei sen puoleen, kyllä marssin järjestäminen on paikallaan minkä tahansa hyvän asian puolesta.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Hmm.

Vasemmisto on ollut tasa-arvotyössä ja pridetapahtumissa aktiivisesti mukana keskustaa näkyvämmin ja poliittisesti sitoutumattoman, marsseille osallistuvan, pian "vanhuksen" näkökulmasta kauemmin. Mukavaa, että keskustanuoret olivat Helsinki 2015 pridessa edustettuina. PS-nuoria ei näkynyt. Jos olivat mukana, eivät olleet ylpeitä puolueestaan. Persu-shame?

Jakolinja liberaaleihin ja konservatiiveihin on selvin juuri keskustassa. Siltäkin pohjalta vasemmiston nälviminen tässä yhteydessä on halpahintaista. En tykkää enkä blogistille siksi "sydäntä" anna.

Pääministeripuolueeseen kohdistuu suuria odotuksia. Mainitsemiesi lakimuutosten eteneminen on välttämätöntä. Maineenne vuoksi, pitäkää huoli, että niin käy. Älkää pettäkö. Teillä ei ole siihen varaa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

"Pride päihitti vappumarssin"

Ratkaisu: järjestetään seuraava pride vappuna, vai onko siihen pride 0laisilla jotain vastustamista?

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

"Työväenluokan ja omistavan luokan tilalle on nousemassa konservatiivisuuden ja liberaaliuden välinen rajanveto."

Kumpaa porvarillisen avioliitto-oikeuden laajentaminen myös samaa sukupuolta oleviin pareihin edustaa?

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Jos se on ainoa tavoite, kuten nyt Suomessa ja Setalla näkyy olevan, se on konservatiivinen projekti.

Se on liberaali projekti, jos koko ajan pidetään rinnalla se, ettei kaikkiin suhteisiin kaivata oikeudellista tunnustusta.

Judith Butler, joka ei ole konservatiivi, kirjoitti kolme viikkoa sitten peruutuskirjeessään:

”Here I would suggest that for the queer movement to remain radical, we have to work inside and outside the law, since not all of our intimate associations seek recognition by the law. Of course, sometimes we require legal recognition, but sometimes we want to stay living and loving in extra-juridical zones. [--]

At the same time, if we find ourselves becoming a purely legal movement, we will not be able to imagine the political shape of our future outside or beyond the law. We wish to be legally recognized, but we do not wish to define ourselves fully inside the terms of the law. ” (Judith Butler’s letter.)

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Trendit muuttuvat, mutta lopulta samanlaiset ja paikoin jopa samat porukat noilla marsseilla pyörii, laumasielu menee lauman mukana. Parikymmentä vuotta sitten noista 20 000 ihmisestä monikin olisi ollut sitä mieltä että homoseksuaalisuus ei ihan ole sairaus, mutta vakava poikkeustila kuitenkin. Silloin he liputtivat Neuvostoliiton ikuisuuden puolesta. Sitä ennen he alkoivat kannattaa Suomen itsenäisyyttäkin vasta siinä vaihteessa kun siitä oli tullut yleisesti hyväksyttyä, periaate ei merkitse tietynluonteisille mitään.

Suuri osa ihmisistä on lopulta sillä tapaa selkärangattomia ja mukavuudenhaluisia, että he kannattavat asioita aina vasta sitten kun ne ovat valtavirtaa ja kuvittelevat vielä olevansa jotain poikkeusyksilöitä. Nyt homot, ilmastonmuutoksen vastustaminen sekä rasismin vastustaminen muodostavat omanlaisensa kolminaisuuden jota kelpaa mielenosoituksiksi naamioiduissa kulttimenoissa tunnustaa. Sitten on näitä ajatuskuperkeikkoja että pitää olla uskonnonvapaus, mutta toisaalta uskonnon on oltava esim. myönteinen homoliitoille tai muuten se "syrjii" ja voi saada sakot nimenomaan uskontonsa mukaan toimimisesta. Alunperinhän koko uskonnonvapaus säädettiin siksi ettei yleisen ja uskonnollisen lain yhteensovittaminen aiheuttaisi kenellekään kohtuuttomia tilanteita. Todellisia marginaaleja eli vähemmistöjä vähemmistöjen sisällä ei näe juuri kukaan koska oman suvaitsevaisuuden hohde on hauskempaa kuin setviä vaikeita tilanteita jotka täytyisi ihan oikeasti ratkaista jotenkin. Se on hidasta ja näkymätöntä työtä. Sen sijaan kun ottaa selfien paraatista plakaattia heiluttaen niin ei oikeasti tee yhtään mitään, mutta kuvan ottajasta ja kaikista tykkääjistä yleensä tuntuu että nyt tässä on koko maailman suunta käännetty.

Toimituksen poiminnat