Anssi Kekkonen Perämetsien liberaali

Rasismi ja kultainen keskitie

  • Rasismi ja kultainen keskitie

Vilkaisin aamulla älypuhelimeni näyttöä ja sydämeni pomppasi kurkkuun. Toimittajaystäväni oli lähettänyt facebookin keskusteluun videon, jossa bussi ajaa porteista Lahden Hennalan varuskunta-alueelle. Kuuluu ja näkyy räjähdyksiä. Ystäväni huudahtaa yllätyksestä. Video löytyy tästä twiitistä https://twitter.com/ErnoLaisi/status/647166151953354753

Lahden mielenosoittajat vastustivat turvapaikanhakijoiden sijoittamista Hennalaan. He heittelivät myös ulkopuolisia kivillä ja kaljatölkeillä. Yksi mielenosoittaja oli sonnustautunut Ku Klux Klan-asuun. Sodan keskeltä paenneet ihmiset ovat saapuneet sisäisen hämmennyksen tilassa olevaan valtioon.

En tiedä olenko tässä yksin, mutta rasismin suhteen koko hallituksella on jonkinmoinen retorinen ongelma. Rasismi tuomitaan, sitten kiiruhdetaan puolustamaan jonkin sortin tervettä kritiikkiä ja ylistetään kultaista keskitietä. Samalla moni aidosti rasistinen toimija käsittää kuuluvansa juuri tähän tervettä kritiikkiä esittävien ryhmään ja ajattelevansa maamme parasta.

Mikä on rasismin ja suvaitsevaisuuden välinen kultainen keskitie? Vai ovatko termit osittain päällekkäisiä? Voiko maahanmuuttokritiikkiä käyttää kiihottamiseen kansanryhmää vastaan? Tuen tarjoaminen maahanmuuttokritiikille muistuttaa pahimmillaan tulitikkujen luvutusta pyromaanille.

Tekojen tasollahan hallitus on osoittanut mitä suurinta solidaarisuutta turvapaikanhakijoita kohtaan: Juha Sipilä on luovuttanut kotinsa turvapaikanhakijoille. Hallituksen puheenjohtajakolmikko on tuominnut väkivallan ja rasismin. Perussuomalaisille on kuitenkin ollut tärkeää antaa retorista liikkumavaraa ja tähän liittyy myös tyhjän äänestäminen EU-kokouksessa, jossa äänestettiin turvapaikanhakijoiden jakamisesta EU- maiden kesken. Tyhjää äänestettiin siitä huolimatta että Suomi (hallituksen enemmistö) periaatteellisesti kannattaa taakanjakoa EU:n sisällä.

Kuvioon liittyvät myös köyhien toimeentuloon liittyvät leikkaukset ja työelämän kiristykset. Nopea yhteenlasku - tai tässä tapauksessa vähennyslasku - asettaa kantaväestön ja lisääntyvän turvapaikanhakijoiden joukon toisiaan vastaan. Kun suomalaisilta leikataan, ja samaan aikaan otetaan kymmeniä tuhansia turvapaikanhakijoita, on hämmennys kansan syvissä riveissä melkoinen. On helppo antaa alkukantaisille tunteille valtaa.

Näiden tekijöiden valossa ymmärrän, mitä Juha Sipilä tarkoittaa sanoessaan, että turvapaikanhakijatilanne alkaa olla taloutta visaisempi ongelma. Äärioikeisto ja rasistiset teot ovat lisääntyneet. Toivon päättäjillemme viisautta siinä, etteivät rohkaisisi vahingossakaan maahanmuuttokriitikoita rasismiin. Tämä koskee erityisesti perussuomalaisia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Tämä taas koskee eityisesti "uskovaisia kristittyjä". Kirjailija Paasilinna rukoili seuraavasti"Rakas Kristus, pysy vaan siellä Isäsi luona Taivaassa, älä vahingossakaan tule takaisin maanpäälle, jotta tämä hillitön meno voisi edelleen jatkua"!

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Ehkä tässä blogissa on juuri sitä kultaista keskitietä. Blogissa on minusta juuri se viisas maltillinen sävy, mikä blogimaailmassa liian usein jää puuttumaan.

Sen sijaan, kun halutaan joskus kirjoittelussa leimata vaikka perussuomalaiset pahoiksi ihmisiksi niin lietsotaan vaan vastakkainasettelua. Juuri se kirjoittamisen taito, jossa vältetään ihmisten lokerointia ja jaksetaan analaysoida vaikkapa eri ihmisten kokemuksia ja tunteita, tuntuu olevan harvininainen taitolaji, koska varsinkin politiikassa astuu mukaan äänten kalastelu liian usein.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

"Paha ei ole kenkään ihminen, vaan toinen on heikompi toista, on hyvää rinnassa jokaisen, vaik aina ei esille loista"!

Toimituksen poiminnat