Anssi Kekkonen Perämetsien liberaali

Kaikki blogit puheenaiheesta Kollaja

Vaelluskalakantojen ja ympäristön voitto

Hallitus linjasi hetki sitten, ettei Kollajan tekoaltaan rakentamiselle ja koskiensuojelulain avaamiselle ole poliittisia edellytyksiä. Kiitän hallitusta lämpimästi ratkaisusta, joka oli terveen järjen, vaelluskalakantojen ja ympäristön voitto. 

Pohjolan voiman harhaanjohtava tiedote – Kollajan tekoallas

PVO julkaisi 26.5.2016 internet sivuillaa tiedotteen joka koski Kollajan tekoaltaan hanketta ja koskiensuojelulakia otsikolla ”Pohjolan voima ei esitä koskiensuojelulain kumoamista”.

 

Tiedotteessa PVO kirjoittaa, ettei ole ajamassa koskiensuojelulain kumoamista eikä ole hävittämässä rakentamattomia koskia.

 

Ei koskaan ikinä Kollajan tekoallasta. EK joutaisi häpeäpaaluun.

Enpäs ollut taas uskoa silmiäni kun lueskelin juttua EK:n lobbauksesta Kollajan altaan puollesta. EK haluaa purkaa koskiensuojelulain ja ovelasti vihjaa, että vesivoiman lisääminen olisi mahdollista jo rakennetuissa joissa.

 

Tässä kiteytyy koko homman ydin. Jos koskiensuojelulaki purettaisiin ja Kollaja-hanke käynnistyisi niin eivät muut energian tuottajat haluaisi jäädä näppejä nuolemaan. Kyllä hekin keksisivät rakennettuihin jokiin lisää vesivoimakapasiteettia.

 

Fennovoiman kaatuminen nostaa Kollajan keskusteluun

Helsingin Sanomat uutisoi tänään, että Fennovoiman Pyhäjoen ydinvoimalahanke on vaarassa kaatua. Hankkeen toteutumiseen vaaditun 60 prosentin kotimainen omistus on Fortumin varassa. Fortum saisi rahoitusosuutensa kautta haltuunsa runsaasti Venäläistä vesivoimaa. Vesivoimayhtiöiden kaupasta ei ole kuitenkaan tullut vahvistusta, joten Fortum ei sido itseään Fennovoiman ydinvoimalan rahoitukseen. Kollajan tekoallas noussee energiapoliittisen keskustelun polttopisteeseen, mikäli Fennovoiman hanke kaatuu.

Kollaja tulee kuin juna

Kollaja tulee kuin juna, mutta kukaan ei ole sitä vaaliehdokkailta juurikaan tentannut. Pudasjärven valtuusto äänesti juuri äsken, että Pudasjärvi haluaa Kollajan tekoaltaan tulevaisuudessa. Valtuustoon tuotu esitys oli kielteinen,. mutta valtuusto äänesti sen positiiviseksi Kollaja-hankkeelle.

Tämä uutinen tarkoittaa sitä, että asia nähdään kevään hallitusneuvotteluissa ja siksi siitä pitää nyt myös julkisesti keskustella.

Stubb ja Sipilä ajavat Kollajaa ja koskiensuojelulain avaamista

Julkaistu Iijokiseudussa 9.1.2015

Stubb ja Sipilä ajavat Kollajaa ja koskiensuojelulain avaamista

Kollaja-suunnitelmia ei kannata kaivaa haudasta

Suomen ensimmäinen ympäristöministeri Matti Ahde (sd.) loi koskiensuojelulain, joka on vuodesta 1986 alkaen pitänyt Suomen viimeisiä valjastamattomia koskia suojassa. Sen myötä myös Kollajan allas on jäänyt rakentamatta. Silti Pohjolan Voima ajaa hanketta kuin käärmettä pyssyyn vuosikymmenestä toiseen.

Vauhti on taas kiihtynyt. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuskin otti tammikuussa Natura-lausunnossaan myönteisesti kantaa altaan puolesta, vaikka asian esitellyt viranhaltija jätti poikkeuksellisesti eriävän mielipiteen lausuntoon.

Kokoomus ja koskiensuojelulaki

Tämä blogi on kirjoitettu yhdessä Espoon kaupunginvaltuutettu Henrik Vuornoksen kanssa.

Viimeaikaiset kannatusmittaukset ennakoivat Juha Sipilän johtamalle Keskustalle hyvää menestystä kevään 2015 eduskuntavaaleissa. Samanaikaisesti kotimaiseen keskusteluun on ilmestynyt voimakkaita vaatimuksia vesivoiman lisärakentamisesta. Esille on noussut muun muassa Kollajan säännöstelyaltaan rakentaminen, joka sattumoisin sijaitsee Sipilän omassa vaalipiirissä.

Keskusta aikoo tuhota tulevaisuuden työpaikat.

Keskusta aikoo tuhota tulevaisuuden työpaikat.

 

Olen täysin ällistynyt, tyrmistynyt ja suoraan sanottuna raivoissani Keskustan tämän hetkisestä lähes kiimaiseksi yltyneestä halusta ajaa koskiensuojelulain avaamista. Ymmärtävätköhän keskustalaiset todellisuudessa mitä koskiensuojelulain avaaminen tarkoittaisi. Ei, se ei tarkoita pelkästään Kollajan allasta Pudasjärvelle. Luulevatko he tosiaan, että muut vesivoimayhtiöt hyväksyisivät sen, että yksi voimayhtiö saisi ainoana etuoikeuden koskiensuojelulain raottamisesta.

Miten Nuuksion Mustalampi poikkeaa Kollajan tekoaltaasta

Nuuksion luonnonsuojelu ja Mustalampi ovat retkeilijöiden toivemaa tai unelmien täyttymys. Nuuksiossa on luonto parhaimmillaan, siellä on sieniä, marjoja ja nisäkkäitä, on lintuja ynnä kuoriaisia. Kaikkea mitä etelän ihminen vain luonnosta hakee.

Nuuksion metsien siimeksessä on myös tekoallas nimeltä Mustalampi. Siitä on Googlen kuvasarja kyseisen linkin takana.

https://www.google.fi/search?q=mustalampi+nuuksio&espv=210&es_sm=93&tbm=...

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä